Home Auteur Bekman, Adriaan

Bekman, Adriaan

bekman

Adriaan Bekman (1947) is grondlegger en directeur van IMO – Instituut voor Mens en Organisatieontwikkeling. Hij initieerde centra voor Horizontaal Leiderschap in Nederland, Duitsland, Brazilië, Finland, Italië, Rusland en Zwitserland. Hij werkt als een horizontale leider in familie- en impulsbedrijven. Hij was voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Bernard Lievegoed University en hij was hoogleraar aan de Hanzehogeschool Groningen in leiderschap. Hij doceert aan SIOO.

Adriaan Bekman studeerde sociologie met specialisatie bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij werkte na zijn militaire dienst 8 jaar voor de Internationale Staf van Shell en daarna voor de Nederlandse Gas en Oil Company en Shell Curaçao. Vanaf januari 1978 werkte hij 27 jaar bij het NPI instituut voor Organisatieontwikkeling. Dit instituut werd opgericht door Bernard Lievegoed en collega’s. Hij heeft veel boeken en diverse artikelen geschreven over zaken als leiderschap, organisatieontwikkeling, consulting, zelfmanagement, experimenteren met innovatie in de organisatie. Hij treedt in verschillende landen op met zijn dochter Michaela en andere muzikanten met de theatervoorstelling ‘De taal van de ziel’.

De ziel

Een filosofisch standpunt omtrent de ziel en haar bestaan

Reeds meer dan drieduizend jaar vraagt de mens zich af of er een ziel bestaat en hoe het met de menselijke ziel gesteld is. Filosofen en vele anderen reflecteerden op deze vraag en dat deden zij in een onderzoekende dialoog …

Meer lezen →

Horizontaal organiseren

Nieuwe perspectieven voor goed organiseren

We verkennen horizontaal organiseren als een mogelijk antwoord op de alsmaar complexer wordende georganiseerde werkelijkheid waarin wij leven. Die werkelijkheid vraagt van eenieder van ons steeds meer als horizontaal leider op te treden en vanuit deze kwaliteit met elkaar samen …

Meer lezen →

Ierland – Mijn Ierland

In dit boek beschrijf ik mijn liefde voor Ierland, mijn Ierland. Vijfendertig jaar vormt het een deel van mijn leven. Het is het land van de menselijke ziel met al zijn mooie en minder mooie kanten. In vijftig verhalen uit …

Meer lezen →

Het jaar van de ziel

Dertien momenten om stil te staan bij de ontwikkeling van onze eigen ziel. Dertien momenten ook om mogelijk te delen met anderen. Wij dringen dieper door in het wezenlijke van ons eigen bestaan, de zin daarvan. Wij geven meer ruimte …

Meer lezen →

Het laatste avondmaal

Het laatste avondmaal beschrijft de laatste fase in het leven van een oudere man. Onvrijwillig opgenomen in een verzorgingstehuis ervaart hij de radicale vervreemding en moet hij zijn leven loslaten. Dan gaat hij over de drempel en komt in een …

Meer lezen →

Het mysterie leiderschap

Leiderschap is een mysterie, een gemeenschapsmysterie.

Het is verbonden met de oeroude vragen naar onze oorsprong, onze ziel, onze vrijheid of voorbestemd zijn, morele vragen. Leiderschap raakt het hart van het bestaan. Het is een existentieel vraagstuk, een existentieel proces waarin wij als mens kunnen opstaan. …

Meer lezen →

Kleine gids voor een vervuld leven

Voedsel voor de ziel van week tot week

In deze ‘kleine gids voor een vervuld leven’ verkennen we op verschillende wijzen hoe we regie over ons leven kunnen voeren en hoe we samen met anderen tot het goede doen kunnen komen en een vervuld leven kunnen ervaren. Zij …

Meer lezen →

Mens en organisatie

Een gids voor de opdrachtgever en zijn adviseur

In dit boek beschrijven we essentiële dimensies van goed organiseren. We verkennen processen van organisatieontwikkeling en verandering. We geven aandachtspunten voor de adviseur en zijn/haar opdrachtgever. Dit doen we vanuit 50 jaar praktijkervaring, onderzoek, reflectie en documentatie in artikelen en …

Meer lezen →

Piloot zijn van je eigen levensreis

Acht wegen naar een vervuld leven

Worstelen we niet allemaal in ons streven naar een vervuld leven? Is gelukkig zijn niet ons hoogste doel? Kunnen we op een vruchtbare manier overweg met het complexe leven dat we vandaag leiden? Is er plaats voor liefde en respect? …

Meer lezen →

Rudolf Steiner – Antroposofie – Saturnusweg

Het was Rudolf Steiners grote wens na de kerst­bijeenkomst van 1923 dat met de grondsteenlegging in de ­harten van de aanwezigen (Mensenziel) en het ­inrichten van de nieuwe antroposofische vereniging en de ­hogeschool voor geesteswetenschap, een nieuwe weg van zielenscholing, …

Meer lezen →

Christus in mij, Christus in ons

Hoe brengen wij de zondag in de maandag?

Zowel op persoonlijk als maatschappelijk niveau zijn we iedere dag bezig om vorm en inhoud te geven aan de praktische vragen rondom ons leven en het beantwoorden ervan. Een essentiële stap die wij daarin allen moeten nemen is te vertrouwen …

Meer lezen →