Home  Boeken

Boeken

Adem & beweging

Werkboek op weg naar een levendig lijf, innerlijk evenwicht en een vrije adem

Diepgaand onderzoek naar de relatie tussen lichaam, beweging en adem leidde tot het schrijven van Adem & beweging. ‘De ervaarbare adem’ van adempedagoge Ilse Middendorf vormde daarbij een belangrijke ­pijler. Middendorf vond wegen om de werkzaamheid van de innerlijke adem – die doorgaans onbewust blijft …

Meer lezen →

Ademloos voorkant

Ademloos

Een dubbele biografie

Christine Rats beschrijft in deze biografie op een indringende, integere en oprechte wijze hoe zij zich in dit leven bewust is geworden van haar vorige leven als joods meisje dat in Birkenau bij Auschwitz is vergast. Ze ervaart opnieuw de …

Meer lezen →

Anna Katharina Emmerick

Een rehabilitatie

Wie niet aan de terminologie van de achttiende / negentiende eeuw blijft hangen, zal aan de berichten van Anna Katharina ­Emmerick veel kunnen ontlenen voor zijn eigen spirituele ontwikkeling. Vooral de antroposofische geesteswetenschapper zou de grootsheid van haar individualiteit in …

Meer lezen →

Anna’s tuin

Een vertelling over voorwaardelijkheid, over de gevolgen van een slecht georganiseerde dood, over loutering, en over de liefde. Met illustraties van Marjan Luikinga

Meer lezen →

Christus in mij, Christus in ons

Hoe brengen wij de zondag in de maandag?

Zowel op persoonlijk als maatschappelijk niveau zijn we iedere dag bezig om vorm en inhoud te geven aan de praktische vragen rondom ons leven en het beantwoorden ervan. Een essentiële stap die wij daarin allen moeten nemen is te vertrouwen …

Meer lezen →

Coronamaatregelen en de Offerhandeling van Ru­dolf­ Steiner

Als gevolg van de lockdownmaatregelen is het voor geloofsgemeenschappen veelal niet mogelijk om bij elkaar te komen. Weliswaar is er de mogelijkheid om via een internetverbinding een zondagsviering te volgen, maar de omstandigheden maken het onmogelijk om gezamenlijk de avondmaalsviering …

Meer lezen →

Dagboek van Maria Magdalena

Een fictief verhaal over de vrouw van Jezus gebaseerd op historisch en esoterisch onderzoek

‘Hier begint mijn tweede dagboek. We zijn op weg naar Massilia op het grote handelsschip van Jakobus. De reis gaat lang duren en is niet zonder gevaren. Ik verlang ernaar mijn gedachten te ordenen en weer grip te krijgen op …

Meer lezen →

De apocalyps van Johannes

Verbindingsschakel tussen Joodse mystiek en christelijk-antroposofische geesteswetenschap

De mogelijkheid om historische gebeurtenissen, bijvoorbeeld uit het begin van de christelijke jaartelling, in een innerlijk beleven als reëel mee te maken, respectievelijk je daarin in te leven, zoals dat mogelijk was sinds het optreden van de wondtekenen (2004), stelde …

Meer lezen →

De coronaviruspandemie

Wat ligt ten grondslag aan het Sars-CoV-2-virus en de daardoor ontstane pandemie? – Allemaal alleen maar hysterie? In het streven om een antwoord te geven op deze vraag met behulp van de antroposofische geesteswetenschap gaat Judith von Halle in twee …

Meer lezen →

De coronaviruspandemie II

Verdere antroposofische gezichtspunten

Het thema ‘coronavirus’ splijt de mensheid in twee grote controversiële kampen, vooral in de westerse wereld. Na anderhalf jaar pandemie zijn er zelfs binnen familie- en voormalige vriendenkringen kloven ontstaan die nauwelijks nog door dialogen zijn te overbruggen. In deze …

Meer lezen →

De geschenken van de bijen

Bijen zijn wezens van de overgang. Ze staan tussen de werelden in. Wat over hun wezen kan worden waargenomen onder aardse omstandigheden, is slechts een deel van het geheel. Ze doen hun werk niet alleen voor de aarde. Ze doen …

Meer lezen →

De golvende dierenriem

‘De golvende dierenriem’ bestaat uit een aan beide zijden bedrukte draaibare sterrenkaart, diameter 24 cm, en een boekje met verklarende teksten. De ene kant van de draaibare sterrenkaart toont de zuidelijke sterrenhemel. De sterrenbeelden van de dierenriem hebben een gekleurde …

Meer lezen →

De grote christelijke feesten door het jaar heen

Bijdragen over Kerstmis, Epifanie, Pasen, Pinksteren, Sint-Jan, Michaël

Dit derde deel met voordrachten van Judith von Halle bevat een samenstelling van nog niet eerder gepubliceerde voordrachten alsook artikelen over de christelijke jaarfeesten, waarin de lezer een stimulans kan vinden voor een eigen en bewustere verhouding tot de feesten. …

Meer lezen →

De held Amiran

Georgische sprookjes

De sprookjes in deze bundel zijn parels van vertelkunst dankzij eeuwenlange mondelinge overlevering. Vanaf de negentiende eeuw tot op heden worden de sprookjes systematisch verzameld en opgetekend. Ook nu nog zijn er sprookjesvertellers in Georgië. De rijk gevarieerde vertelschat van …

Meer lezen →

De houtplastiek van het Goetheanum

'De mensheidsrepresentant tussen Lucifer en Ahriman'

‘Als iets waarin alles samengevat is wat er aan vormen leefde, en wat ooit gezegd of kunstzinnig gevormd kon worden in het Goetheanum, zou een negen meter hoge plastische groep uit hout dienen waarin de mensheidsrepresentant als Christus uitgebeeld was …

Meer lezen →

De Johannes-individualiteit

Nog niet eerder ontsloten aspecten over de spirituele missie en de persoonlijke ontwikkelingsweg

Volgens antroposofisch-menskundige gezichtspunten is Johannes de evangelist een eenmalige verschijning: een wezen geweven uit de geestelijke wezensdelen van de representanten van twee mensheidsstromingen, de Kaïn- en de Abelstroom. Maar deze chymische verbinding kwam tot stand onder de directe inwerking van …

Meer lezen →

De kerstgedachte van de Isis-Horus-mythe

Over het monotheïstische oerbegrip van de Egyptische mysteriën

In hun geestelijk schouwen beseften eertijds de ­wijzen van het zonneorakel van Heliopolis het kosmische geheel van de hiërarchieën alsook het wezen van de Logos en hoe deze geleidelijk de aarde naderde. Het waarnemen van de verandering van de Logos …

Meer lezen →

De leerlingen van Christus

Over de mysterie-achtergrond van de twaalf apostelen

De twaalf apostelen: de ‘eenvoudige’ mannen uit Palestina? – De lichamelijke stamboom van de mensheid, van de apostelen en van Jezus van Nazareth; – Het keerpunt van de mensheidsontwikkeling: de twaalf apostelen als stamvaders van onze geestelijke stamboom; – De …

Meer lezen →

De lijkwade van Turijn

Doodskleed van Jezus - Doopkleed van Christus

De Lijkwade van Turijn is geen vervalsing en geen schildering! In maart 2014 is eindelijk door vooraanstaande wetenschappers aangetoond dat de Lijkwade van Turijn de echte lijkwade van Jezus is. Het wonder van de Lijkwade is dat de okerkleurige afbeelding …

Meer lezen →

De ontmoeting met Christus in de huidige tijd en de geest van het Goetheanum

Wie is de etherische Christus? Welke voorwaarden kunnen wij vervullen om Hem tegenwoordig te ontmoeten? De schrijfster wijdt zich aan deze vragen ook met het oog op de unieke poging van de geestelijke wereld om door de werkzaamheid van Rudolf …

Meer lezen →

De Overkant

Hoe leeft een eiland voort wanneer de laatste pont de haven heeft verlaten? In De Overkant geeft dichter Elard Pijnaken lezers een inkijkje in de tijdloze wereld van het natuureilandje Tiengemeten. Waar de bewoners zich moeten verhouden met de natuur, …

Meer lezen →

De Schat in ons hart

Bijbelverhalen in een ander licht

De Bijbelverhalen in deze uitgave geven ouders talloze aanknopingspunten om kinderen vertrouwd te maken met de onvoorwaardelijke goddelijke liefde die ons omringt en de onuitputtelijke kracht die daarvan uitgaat. De verhalen zijn gekozen uit zowel het Oude als het Nieuwe …

Meer lezen →

De TAO van het IK BEN

Splendor Solis. De stralende kracht van de zon in jezelf

De TAO van het IK BEN is een ervaringslied. Een pad van creatieve spiritualiteit dat je aanspreekt op je authenticiteit. De TAO van het IK BEN inspireert je om zomaar een andere weg in te slaan, vol verwondering in het …

Meer lezen →

De Tempeliers deel 1

De graalsimpuls in het inwijdingsritueel van de orde van de tempeliers

In een inleidend overzicht wordt het wezen van de heilige graal beschouwd, met het oog op de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van de mens. Het graalchristendom dat uit deze ontwikkeling voortkwam, werkte tot het einde van de vierde eeuw in …

Meer lezen →

De Tempeliers deel 2

De graalsimpuls in het inwijdingsritueel van de orde van de tempeliers

Na de voorbereidende beschrijving van het eerste en derde onderdeel van de inwijdingsritus van de tempeliers wordt hier het tweede onderdeel van het driedelige ritueel beschreven. Het vormt – zowel in de onderhavige presentatie alsook in de historische realiteit – …

Meer lezen →

De twaalf deugden door het jaar heen

De deugd is het eigenlijke wezen van de mens, voor zover hij de macht heeft om iets tot stand te brengen wat alleen door de wetten van zijn eigen natuur kan worden begrepen. Baruch de Spinoza In twaalf geconcentreerde beschouwingen …

Meer lezen →

De Vuurtoren

Wat als de vuurtoren in Noordwijk kon spreken? Welke geheimen zou hij ons vertellen? Wat wordt zichtbaar in zijn licht? In De Vuurtoren geeft dichter Elard Pijnaken lezers een inkijkje in het leven van deze iconische wachtpost. Met illustraties van …

Meer lezen →

De waarheid van de vier evangelisten en hun evangeliën

Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes

Door de eeuwen heen werd al gezegd dat de canonieke evangeliën van de evangelisten Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes tegenstrijdigheden bevatten die op verschillende manieren konden worden geïnterpreteerd. Dit kwam de geloofwaardigheid van deze evangeliën niet ten goede. Daarom zijn …

Meer lezen →

De wriemeltenen

Met illustraties van Ingrid Pasnagel Een boek voor kinderen van 7 tot 107 jaar. In een kleine stad leeft een bijzondere familie, de familie Wriemel. Iedereen heeft daar wriemeltenen, zodat ze alles kunnen… behalve stilzitten! Om hen heen wonen nog …

Meer lezen →

De zeven mysteriedrama’s van R. Steiner

Over het vijfde drama; over het zesde drama; over het zevende drama

Rudolf Steiner heeft op verschillende manieren de antroposofische rozenkruiser inwijdingsweg en de stadia die de menselijke ziel daarbij doormaakt weergegeven – niet alleen in het boek De weg tot inzicht in hogere werelden! Een beeldend-aanschouwelijke vorm van de inwijdingsweg schiep …

Meer lezen →

De zeven ontwikkelingsfasen van mens, relatie en organisatie

Individuen, relaties (groepen) en organisaties bevinden zich in een proces van voortdurende verandering, omvorming en groei. Dit boek laat zien dat op al die gebieden in wezen sprake is van één en hetzelfde ontwikkelingsproces. Dat proces doorloopt zeven fasen. Aan …

Meer lezen →

De ziel

Een filosofisch standpunt omtrent de ziel en haar bestaan

Reeds meer dan drieduizend jaar vraagt de mens zich af of er een ziel bestaat en hoe het met de menselijke ziel gesteld is. Filosofen en vele anderen reflecteerden op deze vraag en dat deden zij in een onderzoekende dialoog …

Meer lezen →

Dit kan ik jullie nog vertellen

Kim Lapré (1936-2017), vrijeschoolleraar voortgezet onderwijs, gaf aan verschillende vrijescholen les in economie, wiskunde, aardrijkskunde en religieuze oriëntatie. ‘In de oudheid werden tempels, bijvoorbeeld in Egypte, omgeven door een hoge muur omdat ze alleen toegankelijk waren voor bepaalde mensen. Bij …

Meer lezen →

Een leerschool van de liefde

Maria Magdalena in het evangelie van Johannes

Onlangs erkende de paus dat Maria Magdalena een apostel van Jezus was. Een dappere uitspraak, maar het feit stond al eeuwen lang openlijk vermeld in het evangelie van Johannes. Hans Lemmens vertelt wat er nog meer over Maria Magdalena vermeld …

Meer lezen →

En als hij niet was opgestaan…’

De Christus-stadia op de weg naar de geestelijke mens

Judith von Halle vertelt vanuit haar innerlijke ervaringen over de historische gebeurtenissen van het mysterie van Golgotha en verbindt deze met beschouwingen over de geestelijke achtergronden van dit centrale mensheidsgebeuren. Haar betogen worden aangevuld met bijdragen van Peter Tradowsky, die …

Meer lezen →

Enkele brieven uit 1943

Ingeleid en toegelicht door Hans Peter van Manen

In deze kleine publicatie geeft de auteur een levendige beschrijving van ­Elisabeth Vreede. Zij was door Rudolf Steiner voorgesteld als lid van het bestuur van de Algemene Antroposofische Vereniging die in de Kerstbijeenkomst van 1923 werd opgericht.  Samen met het …

Meer lezen →

Fantoomlichaam, stigmatisatie en geesteswetenschappelijk onderzoek

Judith von Halle en de antroposofische christologie

De beschrijvingen door Judith Von Halle over het mysterie van Golgotha en het begrijpen daarvan zijn aanleiding tot een actuele en controversiële discussie over methodiek en inhoud van het ­antroposofische geestesonderzoek. Dit boek verdiept de discussie. Het onderzoekt in dit …

Meer lezen →

Faust

Goethe's Faust in schilderijen en interviews

Frederiek Nelissen schilderde voor dit boek 85 beelden. Anders dan op het toneel, waarvoor Goethe zijn drama schreef en waarbij gebruik wordt gemaakt van uiterlijke enscenering, geeft de schilderkunst de mogelijkheid om ook de intimiteit van de ziel tot uitdrukking …

Meer lezen →

Fundamenten van de extra les

Voor hulp bij leerproblemen – schrijven, lezen, rekenen – is enorm veel materiaal ontwikkeld. Wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen zestig jaar heeft de aandacht gericht op de neurologische ontwikkeling van kinderen, wat de voorwaarde schept voor het leren op school. …

Meer lezen →

Grenservaringen – Christuservaringen

Er lijkt vanaf de vorige eeuw een kentering in het menselijk bewustzijn plaats te vinden. Alsof er naast de zintuiglijke indrukken ruimte gaat ontstaan voor indrukken van hogere aard. Steeds meer mensen nemen overledenen waar, kinderen die geboren gaan worden …

Meer lezen →

Het avondmaal

Van voorchristelijke cultus tot transsubstantiatie

In dit boek beschrijft Judith von Halle de gebeurtenissen rond het laatste avondmaal en de esoterische achtergronden ervan. De auteur is door haar bijzonder geestelijk inzicht in staat ons een beeld te geven van de joodse cultus zoals die plaats …

Meer lezen →

Het belang van de stervensfase

Bewust stoppen met eten en drinken

Natuurlijk sterven en bewust stoppen met eten en drinken kennen beide een stervensfase. In de stervensfase maken leven, ziel en geest zich langzaam los van het lichaam. Het precieze moment van overlijden wordt niet door de mens gekend en niet …

Meer lezen →

Het christelijke uit het hout tevoorschijn

Rudolf Steiner, Edith Maryon en de Christus-plastiek

Over de betekenis van de Dornacher houtplastiek in de zin van de christelijk-esoterische scholingsweg. Over de geestelijke wezens die hierin voortdurend levend werkzaam zijn. Over het geestelijke en kunstzinnige wordingsproces van het werk. Over de karmische verbindingen van de kunstenaars, …

Meer lezen →

Het christusbewustzijn

Een moderne inwijdingsweg

Wij hebben een nieuw bewustzijn nodig! Nu we – door de coronacrisis – beseffen hoe waardevol het menselijk contact is en hoe afhankelijk we van elkaar zijn geworden, dringt het langzaam door dat we een nieuw bewustzijn nodig hebben en …

Meer lezen →

Het geheim van de twee Jezuskinderen in de Renaissance

Bij Rafaël Santi, Leonardo da Vinci, Ambrogio Borgognone en Michelangelo Buonarroti

Een aantal kunstenaars uit de Italiaanse Renaissance, met name Rafaël Santi, Leonardo da Vinci, Ambrogio Borgognone en Michelangelo Buonarroti, tonen soms opmerkelijke details in hun werk. De interpretaties van deze kunstwerken en de vele publicaties die hierover zijn verschenen laten …

Meer lezen →

Het innerlijke Woord

Het innerlijke Woord

Over het dagelijkse intieme gesprek van de ziel met Christus

De inhoud van dit kleine geschrift is ontnomen aan Das WORT, dat in 2022 in vijf delen is verschenen. Het vormt daarin hoofdstuk 160 in het derde deel en heeft daar als ondertitel ‘Allerpersoonlijkste woorden tot de ziel van de …

Meer lezen →

Het jaar van de ziel

Dertien momenten om stil te staan bij de ontwikkeling van onze eigen ziel. Dertien momenten ook om mogelijk te delen met anderen. Wij dringen dieper door in het wezenlijke van ons eigen bestaan, de zin daarvan. Wij geven meer ruimte …

Meer lezen →

Het laatste avondmaal

Het laatste avondmaal beschrijft de laatste fase in het leven van een oudere man. Onvrijwillig opgenomen in een verzorgingstehuis ervaart hij de radicale vervreemding en moet hij zijn leven loslaten. Dan gaat hij over de drempel en komt in een …

Meer lezen →

Het leven op het keerpunt der tijden

en de spirituele achtergronden hiervan

Een treffende inzage in de gebruiken en verschillende leefwijzen van het Joodse volk op het keerpunt der tijden laat de veelsoortige betrekkingen zien tot het mysterie van Golgotha. Over de toenmalige religieus-politieke groeperingen, hun verhouding tot Christus Jezus en hun …

Meer lezen →

Het mysterie leiderschap

Leiderschap is een mysterie, een gemeenschapsmysterie.

Het is verbonden met de oeroude vragen naar onze oorsprong, onze ziel, onze vrijheid of voorbestemd zijn, morele vragen. Leiderschap raakt het hart van het bestaan. Het is een existentieel vraagstuk, een existentieel proces waarin wij als mens kunnen opstaan. …

Meer lezen →

Het Onze Vader

Kosmische aspecten van het stervensuur op Golgotha

Judith von Halle heeft een bijzonder vermogen. Zij omschrijft dit zelf als volgt: ‘Het kan gezien worden als een soort ‘reis in de tijd’ waarbij alle zintuiglijke indrukken zoals wij die in het dagbewustzijn van het hier en nu kunnen …

Meer lezen →

Het raadsel doorgronden…

Over kinder- en leerlingbesprekingen in de vrijescholen

Het mag een gemeenplaats zijn dat iedere leerkracht zich moet inspannen om zijn leerlingen te begrijpen. Want zonder echt begrip van de leerling zijn de leerprestaties veeleer een toevalsproduct. Hoe moet het onderwijs eruit zien wanneer je de leerling maar …

Meer lezen →

Het ziektebeeld dementie

Antroposofische gezichtspunten

Het begrijpen van het mensenwezen, niet alleen door de uiterlijke zintuigen maar ook door bovenzinnelijke waarneming, zal de therapiemogelijkheden van ziekten in de toekomst grote diensten kunnen bewijzen, omdat daarmee een beter onderzoek naar de juiste oorzaken mogelijk wordt. Op …

Meer lezen →

Horizontaal organiseren

Nieuwe perspectieven voor goed organiseren

We verkennen horizontaal organiseren als een mogelijk antwoord op de alsmaar complexer wordende georganiseerde werkelijkheid waarin wij leven. Die werkelijkheid vraagt van eenieder van ons steeds meer als horizontaal leider op te treden en vanuit deze kwaliteit met elkaar samen …

Meer lezen →

Houden van sterren en planeten

Waarneming - werking - inzicht

Dit boek geeft tegenwicht aan abstracties als ‘lichtjaren’, het kijken naar ‘gedoofde sterren’ en zelfs de ‘Big Bang’. De auteur zet de lezer met beide benen op de grond door de waarnemingsverschijnselen aan de hemel te leren volgen en te begrijpen …

Meer lezen →

Ierland – Mijn Ierland

In dit boek beschrijf ik mijn liefde voor Ierland, mijn Ierland. Vijfendertig jaar vormt het een deel van mijn leven. Het is het land van de menselijke ziel met al zijn mooie en minder mooie kanten. In vijftig verhalen uit …

Meer lezen →

In een stal in Bethlehem

Op een dag verschijnt de engel Gabriël aan Maria om haar te vertellen dat zij een kindje zal krijgen dat Jezus zal heten. Hij is de zoon van God en zal alle mensen op aarde liefde geven. Nog voordat het …

Meer lezen →

Jozef van Arimathea en de weg van de heilige graal

...en de weg van de heilige graal

Dit boek biedt heel nieuwe en diepe inzichten in de vroegchristelijke mysteriegeschiedenis van Europa en belicht de ‘eerstesteen-leggingen’ voor een esoterisch christendom tussen Efeze en Gallië tot aan Ierland. De eigenlijke verdienste van Jozef van Arimathea, die het vergeestelijkte bloed …

Meer lezen →

Kan eenzaamheid zinvol zijn?

Wat heeft mij bewogen om over eenzaamheid te schrijven?

Je kunt niet over iets spreken of schrijven als je het niet zelf hebt doorgemaakt. Eenzaamheid in zijn vele vormen is dan ook geen theorie voor mij. Ik kan er nu pas over schrijven, nu ik grotendeels door mijn leven …

Meer lezen →

Kan lijden zinvol zijn?

Woorden vinden om over leed en verdriet te schrijven, en om vervolgens warmte en liefde toe te voegen aan die woorden is een worsteling! Er is zoveel leed in de wereld en in ons persoonlijk leven. Zien we nog toekomst? …

Meer lezen →

Ken jezelf

Reizen tussen werelden. Een persoonlijke verwerking van de Esoterische Cyclus van Rudolf Steiner

Rudolf Steiner bracht ons de ‘Esoterische Cyclus’ spoedig na de Kerstconferentie van 1923/1924. Dit markeerde het begin van de Eerste Klas van de Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap. Het betreft negentien meditaties of mantra’s en de voordrachten die Rudolf Steiner hierover …

Meer lezen →

Kleine gids voor een vervuld leven

Voedsel voor de ziel van week tot week

In deze ‘kleine gids voor een vervuld leven’ verkennen we op verschillende wijzen hoe we regie over ons leven kunnen voeren en hoe we samen met anderen tot het goede doen kunnen komen en een vervuld leven kunnen ervaren. Zij …

Meer lezen →

Knoet ontdekt de natuur

De ziel gaat nooit dood

‘Knoet maakt een wandeling door het bos waar hij woont in een holle boom. Opeens komt meneer Haas aanrennen, met het slechte nieuws dat mevrouw Uil uit de boom is gevallen…’ Natuurwezen Knoet neemt jonge kinderen mee in de wereld …

Meer lezen →

Leeflicht

Mijn biografische regenboog

In deze beknopte autobiografie heb ik getracht mijn eigen spirituele ontwikkeling onder woorden te brengen. De rijkgeschakeerde metamorfose van een kinderlijk geloof naar een omvangrijker beeld van de geestelijk wereld, beschrijf ik aan de hand van een groot aantal voorbeelden. …

Meer lezen →

Levensbronnen van de ziel

Een wegwijzer voor de begeleiding van kinderen en jongeren op het gebied van het religieuze

Kort na de start van de vrijeschool in 1919 richtte Rudolf Steiner op verzoek van ouders van de school het vrije godsdienstonderwijs in, waarin – totaal onafhankelijk van elke kerkelijke richting – de natuurlijke religiositeit van de kinderen werd behoed, …

Meer lezen →

Levenselixer

Voor ouders, opvoeders en andere volwassenen

Hoewel het niet iedereen die opvoedingsverantwoordelijkheid voor kinderen heeft bewust is, is in wetten vastgelegd wat die verantwoordelijkheid inhoudt. In het Burgerlijk Wetboek wordt gesproken van het ‘bevorderen van de ontwikkeling van de persoonlijkheid’ en in de Wet op het …

Meer lezen →

Levenskrachten – Vormkrachten

Methodische uitgangspunten voor het onderzoeken van dat wat leeft

Dorian Schmidt beschrijft een reeks praktische oefeningen die kunnen leiden tot een uitbreiding van de perceptie van de levende natuur. Hij beschrijft de methodologische basis ervan en geeft voorbeelden van waarnemingen op het gebied van vormkrachten.

Meer lezen →

Licht – Een Vertelling

Zonder jou is de wereld niet compleet

Licht glimlachte en zei: ‘Zie je deze boom? Elk blad, elk takje, elk stukje van de schors en elke wortel is uniek. Allemaal zijn ze verschillend van elkaar, toch vormen ze samen de boom. Doordat ieder deel van de boom …

Meer lezen →

Liefde – De opgave van de aarde

Liefde is gekend worden in je diepste kern. De weg van de liefde bewandelen is een inwijdingsweg, in deze en komende eeuwen. En die weg is niet alleen weggelegd voor de enkeling, maar voor de hele mensheid. Met berouw begint …

Meer lezen →

Maria Magdalena uit de verf

Veertig schilderijen met verborgen symboliek

Iedereen weet tegenwoordig dat het beeld van Maria Magdalena als hoer niet klopt en dat de Kerk dit verzonnen heeft om een geheim te verhullen. Op 10 juni 2016 heeft paus Franciscus I Maria Magdalena officieel tot apostel naast Petrus …

Meer lezen →

Maria Magdalena, de lady van Glastonbury en Iona

Over de oudste wortels van het Keltisch christendom

In dit inspirerende boek vertelt Danielle van Dijk hoe wij kunnen bijdragen aan een wereld waarin man en vrouw gelijkwaardig zijn en waar de liefde regeert. Namelijk door ons te bezinnen op het Keltisch christendom en haar wortels. In dit …

Meer lezen →

Maria Magdalena, vrouw naast Jezus

Een zoektocht naar het verborgen christendom

Moeder, maagd of hoer: we lijken in het christendom weinig andere archetypen voor het vrouw-zijn te hebben. Is dit terecht? Was het vrouwbeeld in het oorspronkelijk christendom werkelijk zo eenzijdig? Waar is de vrouw die tegelijkertijd evenknie en minnares is? …

Meer lezen →

Mary Magdalene, the woman at Jesus’ side

A Search for the Hidden Aspects of Christianity

Mother, virgin or prostitute: in Christianity we seem to have few other archetypes referring to womanhood. Is this justifiable? Was the concept of womanhood in early Christianity really that limited? Where is the woman who acts as equal and lover …

Meer lezen →

Materie sterft – Geest wordt geboren

Kosmische aspecten van het stervensuur op Golgotha

De evangelieteksten stellen ons voor diepe inzichtsvragen. Vaak kan achter de woorden die – oppervlakkig gezien – uiterlijke gebeurtenissen beschrijven, de eigenlijke boodschap, namelijk de bovenzinnelijke betekenis worden gevonden. Een brandende inzichtsvraag betreft de beschreven zonsverduistering op het stervensuur van …

Meer lezen →

Meditatie en beproevingen van de ziel

In de antroposofie en in de evangeliën

Deel I: de vlindermeditatie De vlindermeditatie, een wilsmeditatie, werd door Rudolf Steiner in 1923 gegeven in een kritieke historische situatie; ook voor ons is dit nu heel actueel. Uiteraard moet een meditatie worden gedaan en niet worden uitgelegd; maar een …

Meer lezen →

Meester Eckharts mystiek in de praktijk

De bijzondere verdienste van de middeleeuwse mysticus, geleerde en filosoof Meester Eckhart (ca. 1260-1328) is, dat hij voor de religieuze zoeker een aanpak en een zienswijze aanreikt om tot wedergeboorte te komen, zoals dat in het evangelie wordt beloofd. Die …

Meer lezen →

Mens en organisatie

Een gids voor de opdrachtgever en zijn adviseur

In dit boek beschrijven we essentiële dimensies van goed organiseren. We verkennen processen van organisatieontwikkeling en verandering. We geven aandachtspunten voor de adviseur en zijn/haar opdrachtgever. Dit doen we vanuit 50 jaar praktijkervaring, onderzoek, reflectie en documentatie in artikelen en …

Meer lezen →

Met de handen in haar schoot

Herinneringen uit andere tijden

Ona is een alleenstaande vrouw in haar laatste levensfase. Hoewel haar wereld erg klein is geworden, is haar innerlijke wereld rijk aan herinneringen. Beelden van haar leven, maar ook uit andere tijden, dwarrelen als reële herinneringen haar belevingswereld binnen. Zijn …

Meer lezen →

Monster & Mo

Nooit meer eetverslaafd

Dit boek richt zich tot iedereen wiens leven in beslag wordt genomen door eten en diëten. Van ‘die drie kilo’s’ die er ondanks Sonja maar niet van af willen tot de meest extreme vormen: anorexia en boulimia. Monique beschrijft in …

Meer lezen →

Na de dood

Hoe bereiden wij ons voor op het leven na dit leven?

Er zijn levensbeschouwingen en culturen die leren dat het bestaan niet ophoudt na de dood. In onze westerse cultuur echter gaan velen ervan uit dat alles eindigt met de fysieke dood. Vaak ook hoor je zeggen: ‘lk zie het wel …

Meer lezen →

Nabij zijn

Handreikingen voor levensvragen

Rond ons vijftigste beleven we vaak een omslagmoment in het leven. Moet ik ander werk gaan doen? Hoe gaan we voor onze ouders zorgen? Hoe ziet ons leven eruit als de kinderen uit huis zijn? Maar één ding is zeker: …

Meer lezen →

Op je wenken bediend

Grenservaringen

Onze menselijke geest leeft van geestelijk voedsel. Maar waar krijg je dat? En hoe krijg je dat zodat het ook smaakt? Siegwart Knijpenga laat in dit boek zien dat dit voedsel je dagelijks wordt aangereikt, van buitenaf en van binnenuit …

Meer lezen →

Op zoek naar het land van de regenboog

Verhalen en sprookjes rond de levensweg

De verhalen en sprookjes in dit boek zijn ontstaan tijdens het gaan van mijn levensweg op bekende en onbekende wegen, nieuwe wegen, gebaande en ongebaande wegen, omwegen en smalle hobbelige paadjes. De verhalen en sprookjes zijn ook ontstaan naar aanleiding …

Meer lezen →

Ouder worden

Verleden - heden - toekomst

De enige zekerheid in het leven is dat we ieder jaar ouder worden. Daar feliciteren we elkaar mee op onze geboortedag. Als je jong bent, is het ouder worden een vreugde: het geeft perspectief. Maar als je de vijftig bent …

Meer lezen →

Over de geheimen van de Kruisweg en het graalbloed

Het mysterie van de verwandeling

Ook de beschrijvingen in dit derde deel van de reeks ‘Bijdragen tot inzicht in het Christusgebeuren’ zijn voortgekomen uit het autonome geestelijk beleven van de schrijfster. Enerzijds gaat het daarbij om het directe meebeleven van de historische gebeurtenissen op het …

Meer lezen →

Over het mysterie van Lazarus en de drie johannesfiguren

Johannes de Doper – Johannes de Evangelist
– Johannes Zebedeüs

Het mysterie van Lazarus-Johannes is een van de belangrijkste christelijke erfenissen om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de huidige en toekomstige mens. Daarbij hoort de tot nu toe verborgen gebleven samenhang tussen het ontstaan van Lazarus-Johannes en de …

Meer lezen →

Over water lopen

Over het bewogen leven van een opgroeiend meisje in de zestiende eeuw

Vier vluchten, twee liefdes, één geluk Maria is de veertienjarige dochter van een kapitein uit Graft. Als gevolg van een brand overlijdt haar moeder, en haar vader verwijt haar de dood van haar moeder. Na de zoveelste mishandeling neemt Maria …

Meer lezen →

Over ziekten en genezingen

en over de mysterietaal van de evangeliën

Dit vierde deel van de reeks Bijdragen tot inzicht in het Christusgebeuren is gewijd aan de vraag naar het wezen van de in de evangeliën beschreven ziekten, die karakteristiek waren voor het keerpunt der tijden, en hoe deze door Christus …

Meer lezen →

Paaszaterdag

De afdaling in de aardediepten op de antroposofische scholingsweg

Judith von Halle richt de geestelijke blik op het inwendige van de aarde, die zelf een levend organisme is en als een spiegel de zielentoestanden van de mensheid uit het verleden, het heden en de toekomst weergeeft. Uitgaande van de …

Meer lezen →

Persoonlijk-onpersoonlijks

Ontstaansgeschiedenis en uitgebreide inhoudsopgave van Het Woord in de zeven rijken van de menswording. Een Rozenkruismeditatie. Deel I tot en met V

Door een bijzondere lotsgebeurtenis (stigmatisatie) is Judith von Halle bij veel mensen bekend geworden. Maar in haar achtendertigste levensjaar vond er nog een machtige lotsgebeurtenis plaats. Ze kreeg een dringende oproep uit de geestelijke wereld om een boek uit te …

Meer lezen →

Piloot zijn van je eigen levensreis

Acht wegen naar een vervuld leven

Worstelen we niet allemaal in ons streven naar een vervuld leven? Is gelukkig zijn niet ons hoogste doel? Kunnen we op een vruchtbare manier overweg met het complexe leven dat we vandaag leiden? Is er plaats voor liefde en respect? …

Meer lezen →

Reïncarnatie en karma

Een introductie. De zin van het bestaan. Van voorgeboortelijk levensplan tot individuele levenstaak

Het is het kernpunt van ons bestaan: de vraag naar de zin van het leven, ze houdt ons niet alleen bezig in de individuele levensloop, ze bepaalt ook het leven in het sociale organisme. Ook de vraag van de beroepskeuze …

Meer lezen →

Ritmische massage naar Ita Wegman

Menskundige gezichtspunten

Ita Wegman heeft in nauwe samenwerking met Rudolf Steiner een eerste aanzet gegeven voor de ritmische massage, haar grondvormen en op welke gebieden zij werkzaam kan zijn. Margarethe Hauschka heeft deze massage verder ontwikkeld en uitgewerkt. In dit boek, dat …

Meer lezen →

Rouwverwerking en rouwbegeleiding

Sterven - rouwen - troosten

Rouw is een levensthema dat ons allen raakt, iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Rouwen om het verlies van een dierbaar persoon is een immens proces, dat meer is dan alleen verdriet. Het is een totale desintegratie. …

Meer lezen →

Rudolf Steiner – Antroposofie – Saturnusweg

Het was Rudolf Steiners grote wens na de kerst­bijeenkomst van 1923 dat met de grondsteenlegging in de ­harten van de aanwezigen (Mensenziel) en het ­inrichten van de nieuwe antroposofische vereniging en de ­hogeschool voor geesteswetenschap, een nieuwe weg van zielenscholing, …

Meer lezen →

Rudolf Steiner – Meester van de witte loge

Over de occulte biografie

Wie was de Christus-dienaar Rudolf Steiner? De vraag naar de werkelijke geboortedatum van Rudolf Steiner vormt de poort tot een inzichtsweg, die ons direct in de karmische biografie binnenleidt van een mens, van wie de grootsheid van het hogere wezen …

Meer lezen →

Splinters van de sampo

Een ontdekkingstocht door de Kalevala

Oude overleveringen en documenten zoals sprookjes, mythen, sagen en de Bijbel vertellen waarheden in beelden. Wij moeten weer leren deze beelden te vertalen en te lezen. Het Finse epos de Kalevala beschrijft de schepping en de noodzakelijke uiteenzettingen van de …

Meer lezen →

Spreken tot de sterren

Scheppingsverhaal. Meditatieve beelden van de schepping

Spreken tot de sterren is een eigentijds scheppingsverhaal, verteld in meditatieve beelden. Deze beelden bestaan uit 38 schilderijen van Frederiek Nelissen, met daarnaast korte poëtische teksten van Wil Uitgeest. Frederiek en Wil hebben zich laten inspireren door het boek Uit …

Meer lezen →

Sternen- und Planetenkalender 2025

Het samenspel van Venus met Saturnus en Jupiter

2025 wordt een gevarieerd planetenjaar, Venus heeft een fraai samenspel met Saturnus, Jupiter en Mercurius. In januari schijnt Venus krachtig aan de avondhemel en kruist ze het pad van Saturnus. Deze keer blijven ze maandenlang dicht bij elkaar en passeren …

Meer lezen →

The shroud of Turin

Burial Shroud of Jesus - Baptismal Garment of Christ

Finally in March 2014 prominent scientists managed to conclusively prove that the Shroud of Turin is not a fake and that the imprint on the Shroud has not been painted upon it. Likewise it has scientifically been proven that the …

Meer lezen →

Transparanten doorlicht

Jaarfeesten en seizoenen in kleurrijke beelden

Herziene en uitgebreide tweede (inmiddels derde) druk, met talrijke aanvullingen en nieuwe thema’s, onder andere het Luciafeest en transparanten voor seizoenslampjes. Dit werkboek biedt een schat aan voorbeelden en patronen, uitgebreide werkbeschrijvingen en kleurrijke foto’s ter inspiratie voor het maken …

Meer lezen →

Tuintje op mijn buik

Een stervensbegeleiding

Als je van de dokter het nieuws krijgt dat je een levensbedreigende ziekte hebt of dat het einde aanstaande is, staat het leven van jou en je omgeving op zijn kop. Dit boek geeft een unieke, eerlijke en soms pittige …

Meer lezen →

Van his-story naar her-story

Sterke vrouwen uit de geschiedenis en het heden. Rolmodellen voor deze tijd

Dit boek bevat prachtige, kleurrijke bijdragen van 26 vrouwen en mannen die schreven over hun favoriete vrouw. De lezer kan meedenken over de filosofische ideeën van Hypatia, Hannah Arendt, Simone de Beauvoir en Martha Nussbaum of visioenen zien van de …

Meer lezen →

Verbinding met de gestorvenen

Het belang van wederzijdse ondersteuning

In deze tijd hebben wij de opgave een brug te bouwen naar het geestelijke rijk waar de gestorvenen leven. Die hemel is niet ver weg, maar bevindt zich om ons heen. Onze overleden dierbaren zijn dus vlakbij ons. Het is …

Meer lezen →

Verhalen van moed in spannende tijden

In een moeilijke tijd is het belangrijk om verhalen te blijven vertellen aan kinderen. Om hun angsten te erkennen en de kinderen hoop te geven. Om woorden aan gebeurtenissen te geven en er zo over te kunnen spreken. Om zin …

Meer lezen →

Vibrations

The Alignment Technique

Stel je twee werelden voor: in de ene wereld vindt de razendsnelle ontwikkeling plaats van technologische mogelijkheden en is er een almaar toenemende hoeveelheid informatie. In de andere wereld gaat het om de verbinding met jezelf en jouw zijn in …

Meer lezen →

Wijsheid in Russische sprookjes en vrouwe Sofia

Met illustraties van Lilian van der Stap Vrouwe Sofia… In Istanbul werd de grootste kerk aan haar gewijd: de Aya Sofia (heilige wijsheid). In Bulgarije werd zelfs de hele hoofdstad naar haar genoemd: Sofia. Wat kan deze Vrouwe Sofia betekenen …

Meer lezen →

Wordt vervolgd

De logica van karma en reïncarnatie

‘Wie het boek Wordt vervolgd leest, begint aan een gevaarlijk avontuur: het verandert je leven. Wanneer een schrijver dat weet te bewerkstelligen is zijn werk geslaagd.’ – Hans Stolp in het voorwoord bij dit boek. Michiel Rietveld heeft de vrucht …

Meer lezen →

Yora en Debora

Een bijzondere vriendschap

De jonge verpleegster Debora is net eenentwintig als ze besluit om enkele jaren als vrijwilligster in een derde-wereldland te gaan werken. Ze krijgt op uitnodiging van het bisdom een plaats in een flink uitgegroeid dorp in de binnenlanden van Brazilië. …

Meer lezen →

Zwanenvleugels

Een spirituele autobiografie. Deel I Kinderjaren en jeugd

Deze autobiografische vertelling gaat over buitengewone innerlijke belevenissen van een mens, die in het derde levensjaar door een beslissende gebeurtenis uit het kinderlijke schemerbewustzijn ontwaakt en zich plotseling afvraagt: waar was ik vroeger? Dan begint de jacht naar het verloren …

Meer lezen →