Uitgeverij Cichorei

DE HOUTPLASTIEK VAN HET GOETHEANUM

Judith von Halle

88 pagina's

Prijs € 20,50

 

ISBN 9789491748424

Paperback, 1e druk 2016

Om dit boek te bestellen, klik hier

'De mensheidsrepresentant tussen Lucifer en Ahriman'

'Als iets waarin alles samengevat is wat er aan vormen leefde, en wat ooit gezegd of kunstzinnig gevormd kon worden in het Goetheanum, zou een negen meter hoge plastische groep uit hout dienen waarin de mensheidsrepresentant als Christus uitgebeeld was bij de verzoeking van Ahriman en Lucifer.'

Rudolf Steiner op 9 april 1923 (GA 84)

 

De inhoud van dit boek heeft als doel de geïnteresseerde bezoeker van de houtplastiek de wezenlijke samenhangen rond haar ontstaan en betekenis bij te brengen. Daarentegen zal niet ieder detail in de ‘groep’ worden aangeduid en verklaard. Dat zou ook helemaal niet mogelijk zijn. Wanneer dat echt zou kunnen, dan zou men voor het beeld staande zich niet voor een echt kunstwerk bevinden. Want de ware kunst kenmerkt zich doordat zij het niet nodig heeft om uitgelegd te worden, maar dat zij het zielenleven van de mens iets kan geven dat haar voedt en stimuleert om zelf actief te worden.

Vanaf het begin was het de bedoeling van Rudolf Steiner dat de kunst zo tot de mens zou spreken dat hij zelfstandig tot onderzoek komt. De bedoeling van dit boek kan en wil dan ook alleen inleidende aanduidingen geven van de hoofdgedachten van de ‘groep’ en haar wezen in samenhang met haar omgeving en de scheppende kunstenaars.

 

Copyright 2014-2023 Uitgeverij Cichorei